Hur rensar jag cacheminnet i min webbläsare?

Ibland kan man behöva tvinga sin webbläsare att hämta den senaste versionen av en webbplats istället för att den ska laddas från webbläsarens eget minne. Hur det görs beror på dator och webbläsare, men här är några tips på vägen.

"Hård omladdning"

Innan du tömmer din webbläsares hela minne finns det en mindre påverkande metod att hämta den aktuella webbsidan från servern. Om detta inte skulle ge resultat rekommenderar vi att du går vidare till att tömma cacheminnet som beskrivs nedan.

För datorer med Windows och Chrome, Firefox, eller Edge
Tryck Ctrl+F5 på ditt tangentbord (Om det inte är tillräckligt kan du testa Shift+F5 eller Ctrl+Shift+R).

För datorer med MacOS och Chrome eller Firefox for Mac
Tryck Shift+Command+R på ditt tangentbord.

För datorer med MacOS och Safari
Det finns tyvärr inget enkel kortkommando för att tvinga en hård omladdning i Safari. Tryck istället på Command+Option+E för att tömma cacheminnet, håll sedan ned Shift och klicka på Ladda om i verktygsfältet.

Töm cacheminnet – datorer med Windows

Chrome

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer. uppe till höger.
  3. Klicka på Fler verktyg, Ta bort webbinformation.
  4. Välj tidsintervall högst upp. Välj Genom tiderna om du vill rensa allt.
  5. Markera kryssrutorna bredvid Cookies och andra webbplatsdata och Cachade bilder och filer.
  6. Klicka på Rensa data.

Microsoft Edge

1. Välj Inställningar och mer  > Inställningar  > sekretess, sökning och tjänster .
  2. Under Radera webbdata väljer du vad du vill radera.
  3. Välj ett tidsintervall i listrutan Tidsintervall.
  4. Välj de typer av data som du vill rensa, välj Webbhistorik, Cookies och andra webbplatsdata, Cachelagrade bilder och filer.
  5. Välj Rensa nu.

Töm cacheminnet – datorer med MacOS

Chrome och Brave

1. Klicka på inställningssymbolen för Google Chrome längst upp till höger i webbläsarfönstret.
  2. Välj Inställningar.
  3. Välj Historik och klicka på Rensa webbhistorik.
  4. Kontrollera att Cachade bilder och filer är markerat.
  5. Välj Genom tiderna för att rensa all cache.
  6. Avsluta genom att klicka på Rensa data.

Safari

1. Öppna Safari, klicka på Safari i menyraden högst upp till vänster.
  2. Klicka på inställningar.
  3. Välj fliken Avancerat.
  4. Aktivera Visa utvecklingsmenyn.
  5. Öppna Utvecklare i menyraden högst upp till höger.
  6. Klicka på Töm cachar.

Firefox

1. Gå till Historik > Rensa ut tidigare historik.
  2. Välj All historik från menyn tidsintervall.
  3. Klicka på pilen bredvid Detaljer och kontrollera att endast Cache är markerat.
  4. Klicka på Ta bort.

Observera att rensning av cacheminnet i din webbläsare kan innebära att du blir utloggad från webbsidor där du tidigare varit automatiskt inloggad.